Se! Sans! Og vær glad

Jeg har to yndlingsfarver: Regnbue og glimmer. Teknisk set er glimmer ikke en farve, men det gør mig glad at se på, og regnbuer giver mig altid en følelse af, at tiden står stille, og at alt er godt.

rainbow
Photo by Frans Van Heerden on Pexels.com

De fleste af os bliver ramt af en nærmest øjeblikkelig fryd og en uforklarlig glædesfølelse ved synet af en regnbues mange farver hen over himlen. Ofte stopper vi op og suger øjeblikket til os. Det er en kort og intens følelse, der er vanskelig at fastholde med ord og tanker, men som alligevel løfter smilet og humøret – simpelthen bare fordi det er en smuk og nærværende oplevelse.

I en TED-Talk forklarer designer Ingrid Fetell Lee, hvorfor vi især reagerer positivt ved synet af regnbuer, konfetti, fyrværkeri og runde bløde og buede former, og hvordan det kan anvendes til at løfte humøret og sågar forlænge vores liv. Ice Cream Party (1).jpg

Se hendes TED-Talk her

Hvis du ikke allerede har klikket videre til videoen på Youtube, så kommer min forklaring i det følgende.

Vi er ”æstetisk kodet” fra naturens side for at sikre vores overlevelse bedst muligt. Derfor tiltrækkes og glædes vi mest over runde former frem for hårde og kantede. Evolutionen har designet os til at frygte alt det skarpe, fx rovdyrs tænder, giftige torne på buske, gevir og horn på bukke og kvæg osv.. De bløde og symmetriske former derimod beroliger os og giver os glæde fordi de minder om alt det, der giver os liv: havet, solen, frugter, bær, kornet på marken, frugtbarhed osv..

I naturen er friske farver tegn på liv. Frugter og grøntsager er mest farverige når det er modent og klart til at blive spist om efteråret. Bladene og blomsterne på træer og buske er skarpest i farven om foråret når en ny cyklus starter.

Glæden og fryden som vi oplever ved synet af friske farver og runde figurer er altså en visuel og æstetisk hilsen fra vores urinstinkt, der vil gøre opmærksom på, at vores omgivelser er sikre, at vi har mad, og at alt er ok.

Det kan vi, som minimum, bruge til at modvirke og mindske tristhed, modløshed og stress i vores hverdag. Simpelthen ved at se på regnbuefarver og symmetriske runde figurer. Ingrid Fetell Lee fortæller at hun oplevede at blive mere nærværende og opmærksom på skønheden omkring sig jo mere hun så på, og så efter, alt det smukke, der gjorde hende glad.


Til dig der læser med vil jeg bare sige: Se! Sans! Og fryd dig over alt det smukke, der omgiver dig. Man bliver overraskende glad af at sanse de skønne detaljer i alt. Og lige nu byder naturen på et væld af fantastiske efterårsfarver.


Kilder:

Ingrid Fetell Lee: TED-Talk: “Where joy hides, and how to find it” 2018

Buss, David M.: Evolutionary Psychology – The New Science of the Mind, third ed.Pearson Education Inc. 1999, 2004, 2008

Cosmides & Tooby: The Adapted Mind – Evolutionary Psychology and the Generation of Culture. Oxford University Press, New York, 1992

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close